Maanantai - Perjantai

08:00 to 15:45

Lauantai

Sovittaessa

 

 

Tutkijaesittely

Jukka-Pekka Mecklin

Professori

Erikoisala: Gastrokirurgia, syöpätutkimus

 

 

 

 

Lynch syndrooma tutkimus

 

Lynchin oireyhtymä on yleisin perinnöllisen syövän muoto: geenivirheen kantajia on Suomessa noin 10000 ja Euroopassa noin miljoona. Lauri Aaltosen, Päivi Peltomäen, Minna Nyströmin ja J-P Mecklinin pitkäjänteisen kansainvälisen tutkimustyön tuloksena Lynchin oireyhtymän geenivirheet tunnetaan nykyisin valtaosassa suomalaisista suvuista, samoin kuin altistavien, DNA:n pariutumisvirheitä korjaavien geenien toimintamekanismit. Tutkimustuloksilla on suora yhteys syövänehkäisyyn: kun kohonnut syöpäriski on tunnistettu, tilanteeseen puututaan ennen syövän kehittymistä, esimerkiksi poistamalla hyvänlaatuiset esiasteet suolentähystyksessä tai käyttämällä aspiriinia ennaltaehkäisevästi.

Jukka-Pekka Mecklinin perustama valtakunnallinen perinnöllisen suolistosyövän tutkimus- ja seurantajärjestelmä (Lynchin syndrooman rekisteri; www.lynchsyndrooma.fi) on koonnut tietoja suomalaisista perinnöllisen paksusuolisyövän suvuista jo 1980-luvulta lähtien ja vastaa sukujen diagnostisesta seulonnasta ja syövänehkäisystä

 

Tutkimusprojektissa halutaan selvittää:

 

Miksi alttius sairastua paksusuolisyöpään vaihtelee yksilöllisesti, mitkä ovat kasvaimen molekyyli- ja kudostason syntymekanismit ja miten kehittyminen syöväksi voidaan estää.

Tiesitkö että:

 

Paksusuolisyöpä on yleisin molemmilla sukupuolilla esiintyvä syöpä. Perinnöllisen syövän tutkimus tarjoaa oikotien satunnaisen paksusuolisyövän parempaan ymmärtämiseen ja ehkäisyyn

Tutkimusrahoitus mahdollistaa:

 

Saatu tutkimusrahoitus on mahdollistanut mm. tutkijalähtöisen lääketutkimuksen käynnistämisen Suomessa joulukuussa 2016. CAPP3FI tutkimuksessa selvitetään optimaalista aspiriini annosta syövän ehkäisyssä. Saadulla rahoituksella on palkattu tutkija sekä laboratoriohoitaja molekyyligenetiikan laboratorion.

 

Tieteellisten tavoitteiden ohella tutkimuksella on tärkeä kansanterveydellinen päämäärä: Tehostaa paksusuolisyövän ehkäisyä alttiuden varhaisen tunnistamisen ja omien elintapavalintojen kautta.

 

Meneillään olevat tutkimukset:

Suolisyöpä 2000-2015

CAPP3Fi-tutkimus

Preditest 4-5 tutkimus

Molekyyligeneettiset tutkimukset (limakalvo- ja kudosnäytteiden keräys)

 

Lisätietoja: www.lynchsyndrooma.fi tai www.perinnöllinensuolisyöpä.fi

 

 

 

 

Meidät tavoittaa parhaiten